Terugblik op de Interclean 2018

Terugblik op de Interclean 2018

Interclean 2018 Amsterdam. Wat hebben wij er als FacilityApps nou aan gehad? Zo’n 2 maanden na het event zet ik wat gedachten op een rijtje.

Interclean is een ongekend groot event met veel bezoekers uit allerlei landen. Voor de beurs wordt er, mede door de slimme organisatie, een gevoel opgewekt van ‘hier moeten we bij zijn’. Er is nog maar een beperkt aantal plekken.

Er is een speciale hal ingericht voor onze oplossingen gericht op mobility solutions. Maar hoe kun je in al die enorme beurshallen onderscheidend voor de dag komen? Standinvulling, standbemanning, hoe gaan we dat doen? Ik denk dat we daar met onze stand goed in geslaagd zijn. Maar we hadden ook het geluk dat we in de Kalverstraat stonden. Mensen moesten in deze hal eigenlijk wel via deze looproute. Dit trok veel bekijks en ook veel interesse.

Daarnaast hadden wij nog de luxe dat de stand van onze partner Vileda Professional (die nog veel groter was dan onze stand) helemaal was gefocust op digitale oplossingen. Waaronder ook de oplossingen van FacilityApps. Dubbele kansen dus :).

Innovatie in schoonmaak

Wij hadden ervoor gekozen om in onze stand niet alleen onze standaard modules voor digitalisering van de schoonmaakoperatie te laten zien. We wilden juist laten zien wat er in de toekomst gaat gebeuren met nieuwe technieken. Deze technieken bestaan al en tijdens dit event konden we zoveel mogelijk van die technieken live laten zien.

Interclean 2018

We hadden een vuilnisbak met een sensor die door het vuil heen ziet wat de dichtheid is van het vuil in de bak. Vervolgens kan er direct een taak aangemaakt worden voor de schoonmaker wanneer de bak 75% vol zit (of 90%, net wat je wilt).

Daarnaast hadden we people counters die tellen hoeveel mensen er in een bepaalde ruimte zijn geweest en beacons die automatisch aantonen dat schoonmakers in bepaalde ruimten zijn geweest.

Introductie Indoor positioning

Tenslotte introduceerden we de ‘Waar is mijn schoonmaker app’. Als je deze app op je telefoon hebt, kunnen we de exacte positie van schoonmakers in een gebouw bepalen. Als je dat weet, kun je nog veel meer interessante zaken bekijken. Hoeveel tijd heeft hij/zij gespendeerd in een ruimte? Wie is er het meest dichtbij in het geval van een calamiteit?

Twee jaar geleden trokken we op de Interclean 2016 ook al veel interesse voor sensors. Dit jaar was die interesse nog groter. Er waren ook mensen die concreet aan gaven hiermee te willen starten. De ontwikkeling van nieuwe technieken was ook terug te zien op de Interclean zelf. Er waren bijvoorbeeld veel meer robots.

Interesse omzetten tot pilots

Inmiddels zijn we ruim 2 maanden verder. Het blijkt toch een uitdaging te zijn om de interesse om te zetten tot daadwerkelijke pilots. Echt doorpakken op het gebied van innovatie gebeurt maar op kleine schaal.

We zijn dan ook verheugd dat er een aantal schoonmaakbedrijven en partners zijn die geloven in onze visie en met ons meegaan in deze ontwikkeling.

Ja, het kost (extra) tijd en ook geld, maar samen proberen we te leren van de data die gegenereerd wordt. Zo zijn we hopelijk over 2 jaar weer een flinke stap verder in de verbetering van onze branche.

Kortom: Interclean is in potentie een droomevent door de vele gerichte vakbezoekers en om de nieuwste ontwikkelingen te zien in de schoonmaakbranche. De vraag blijft echter hoe we de nieuwe ontwikkelingen kunnen versnellen….