Interview partner FacilityApps in Cleantotaal ter voorbereiding op Schoonmaakgolfdag.

Interview partner FacilityApps in Cleantotaal ter voorbereiding op Schoonmaakgolfdag.

“Er gaat een hoop veranderen in de schoonmaakbranche de komende jaren”

Ieder jaar wordt op de derde dinsdag van september de Schoonmaak Golfdag georganiseerd, waar FacilityApps al jaren partner van is. Deze editie is Clean Totaal als mediapartner betrokken. Samen met de ambassadeurs en hoofdsponsoren blikken we vooruit naar het informele en sportieve branche-event en bespreken we de laatste ontwikkelingen van de organisatie. Dit is het eerste deel met app ontwikkelaar FacilityApps.

Als er één woord is dat FacilityApps kan omschrijven, dan is dat wel evolutie. Van een applicatieontwikkelaar wordt veel verwacht; innovatiedrang en prestatiedrang waarbij het tempo altijd hoog ligt. “Wij proberen continu door te ontwikkelen met maandelijkse releases, nieuwe functionaliteiten en verbeteringen aan het platform zodat de schoonmaker straks één app heeft voor alles in plaats van vijf verschillende”, aldus directeur Dirk Tuip die zelf ook direct doorschakelt.

Samenwerking en koppeling met Nocore

“Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt in samenwerking met Nocore. Hierdoor is objectdata, persoonsdata en documenten beschikbaar gekomen in onze app. De laatste ontwikkeling hierin is de werkbon-app. Zo kan in de Nocore-ERP een werkbon worden aangemaakt, via FacilityApps naar het object gestuurd worden. Om vervolgens, na afronding, naar Nocore terug te sturen voor facturatie. Eén systeem voor het kantoor en één app voor de schoonmaker, via onzichtbare koppelingen werkbaar gemaakt.”

Samen de schoonmaakbranche verder ontwikkelen

Voor FacilityApps is dit het vijfde jaar dat de organisatie als ambassadeur bij de Nationale Schoonmaak Golfdag betrokken is. Volgens Tuip een logische stap, want “er zijn niet echt events waar de schoonmaak bij elkaar komt in een wat informelere sfeer. Het is een leuke dag om op een andere manier dan gebruikelijk met elkaar te sparren over hoe de branche vooruit te helpen.”

Hij vervolgt: “door ontmoeting, gesprekken, gezelligheid en sparren kom je met elkaar verder. Om dat aan te moedigen, proberen wij onze deelname altijd te omlijsten met een innovatieve tool, zo toonden we als eerste in de branche de mogelijkheden van Google Glass tijdens de Golfdag. Soms klagen we met elkaar te veel. Maar als je een betere branche wilt, dan begint dat bij je jezelf en een beetje bij zo’n dag. Dit zijn dé momenten om je eigen unieke geluid binnen de branche te rade te leggen. We moeten het uiteindelijk samen doen.”

FacilityApps aan basis verandering schoonmaakproces

Voor de komende jaren ziet Tuip genoeg uitdaging en verandering die relevant zijn voor de branche. “Er gaat een hoop veranderen, alleen al in het applicatiegebruik. Kijk naar onze samenwerking met Nocore. Appontwikkeling en webontwikkeling zijn twee totaal verschillende takken van sport. Nocore schakelt nu door met de eigen focus op web en onze expertise op app. Dit is een gouden combinatie, want het is de “best of both worlds.”

Smart building en smart cleaning

Voor nu is schoonmaak nog teveel korte termijngericht volgens Tuip. Dit komt voort uit hoe onze branche is vormgegeven in relatie tot de opdrachtcontracten. Bij contractwisseling gaat er de komende jaren veel veranderen. “In het nieuwe tijdperk komt veel samen”, aldus Tuip die kansen te over ziet. “In de combinatie gebouweigenaar, gebruiker en facilitaire dienstverlening liggen legio mogelijkheden m.b.t. de zogenaamde Smart Building. De toekomst is hier, al gaat het wel een hele tijd duren voordat er op grote schaal concrete slimme oplossingen zijn, met uitzondering van objecten waar prestige en hospitality een voorname rol spelen. Het is een samenspel tussen meerdere partijen, een kwestie van trial en error en soms wat geluk.”

Voor Tuip en consorten is het partnership met Nocore slechts het begin. Vanuit werkgroepen wordt met veel smart uitgekeken naar nieuwe ontwikkelingen en daarom volgt de komende weken de implementatie van de DKS-app, real-time rapporten en de werkbon-app. De Nocore Facility App bevat uiteindelijk alle relevante mogelijkheden die op de werkvloer worden gewenst. “En dan zijn we er nog lang niet. Wanneer facilitaire partners hun expertise gaan bundelen en FacilityApps het centrale punt wordt, dan gaan we écht verschil maken”, aldus Tuip die zijn blik constant op de toekomst heeft gericht.